Vlaamse tech startup ASAsense trekt nieuw kapitaal aan via BAN Vlaanderen

Business angel zorgt voor ondersteuning van revolutionaire meet- en monitoring technologie voor wegdekken. De Brugse tech startup ASAsense heeft dankzij Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen) kapitaal en ondernemerservaring kunnen aantrekken om zijn AI-gebaseerde technologie naar de markt te brengen. Een business angel van BAN Vlaanderen stapt aan boord met kapitaal, raad en daad. Daarnaast krijgt de jonge onderneming een Coronalening van Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Samen gaat het om een investering van 212.000 EUR.

ASAsense ontwikkelt AI-oplossingen om informatie te destilleren uit geluid. De verst gevorderde toepassing meet en analyseert de staat van het wegdek. Daarnaast laat de technologie het ook toe om gegevens te verzamelen over milieu, gezondheid, veiligheid en andere aspecten in veel meer domeinen. Ze maakt gebruik van lerende technologie op basis van geluidsignalen die steeds fijnere informatie oplevert.

De onderneming ontstond in 2015 uit de Waves-vakgroep van de UGent: ‘Waves ontwikkelde een meetsysteem voor geluiden dat krachtiger, eenvoudiger en goedkoper moest worden dan bestaande systemen. Hieruit ontstond de idee voor het meten van het geluid en de kwaliteit van wegdekken via een IoT concept met low cost sensoren. Zo ontstond het project MobiSense, een ICON project gesponsord door Imec en VLAIO’.

Het project liep van 2017 tot het najaar van 2019 en was erg vernieuwend door gebruik te maken van opportunistische metingen in gewone auto’s. ‘Samen met de wetenschappers hebben we de fundamenten gelegd voor onze technologie die waardevolle informatie haalt uit geluiden en trillingen afkomstig van het wegdek’, aldus Vincent Spruytte, één van de partners. Uit dit proefproject is Roads.ASAsense ontstaan, een complete service met meetgegevens voor grote en kleine, publieke en ook private wegbeheerders.

De technologie is duidelijk disruptief. Niet alleen is het een factor goedkoper dan de bestaande technologieen op de markt, wat het voor veel meer beheerders bereikbaar maakt, de technologie maakt ook monitoring mogelijk, d.w.z. het permanent meten en opvolgen van de wegen. Dit biedt zowel op korte als lange termijn nieuwe inzichten. ASAsense beschouwt heel Europa als afzetmarkt. De onderneming ging eind 2019 op zoek naar fondsen om zijn business verder te ontwikkelen. Het bleek echter dat klassieke investeerders niet happig waren om in een onderneming te stappen die zich vooral richt op een overheidsmarkt.

Vincent Spruytte: ‘Nochtans gaat het om een grote markt waar de verkooptrajecten niet fundamenteel verschillend zijn dan die van de B2B-markt. Wij waren ervan overtuigd dat ons product levensvatbaar was en gingen aankloppen bij BAN Vlaanderen. Deze ervaren business angels zagen gelukkig wel in dat er ook in minder evidente markten, brood te verdienen is.’

In een eerste ronde stapte vorig jaar een business angel aan boord, samen met PMV dat een Coronalening toekende. Samen met een extra inbreng van de stichtende aandeelhouders gaat het om een totale investering van 212K EUR, waarvan 62K EUR door privé-investering en 150K EUR door PMV. ‘Het kapitaal zal ingezet worden om het product verder te perfectioneren en de commerciële uitrol op kruissnelheid te brengen. De prospectie is complex, maar de business angel die in ons bedrijf gestapt is, heeft als manager van een internationale onderneming een schat aan waardevolle raad om ons verder op weg te helpen’, voegt Spruytte toe.

 

Over ASAsense (www.asasense.com)

Contact: Bert De Coensel, CEO / Vincent Spruytte, partner

telefoon: +32 50 47 20 20

e-mail: vspruytte@asasense.com

 

Over BAN Vlaanderen (www.ban.be)

BAN Vlaanderen vzw is hét platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden om via kapitaalinbreng en kennisoverdracht deze ondernemers een traject te laten afleggen naar groei en succes. BAN Vlaanderen zet in op hoge kwaliteit en toegevoegde waarde. Onder het motto ‘a Wise Deal with Wise Money’ werd een strategie ontwikkeld die erop gericht is om de slimste synergie te bewerkstelligen tussen expertise, kapitaal en ondernemerschap.

BAN Vlaanderen kan rekenen op de expertise en steun van een bijzonder sterk nationaal en internationaal netwerk van business angels, succesvolle ondernemers en ondernemende financiers. De ultieme doelstelling is steeds om tot de beste overeenkomst te komen tussen onderneming en markt enerzijds en ervaring en expertise van de business angel anderzijds. BAN Vlaanderen telde eind 2019 ruim 200 investerende leden (waaronder ook enkele VC-fondsen) en presenteerde een 100-tal geselecteerde projecten.

Deel dit nieuwbericht

Gerelateerde artikels