Een netwerk
van gedeelde kennis

Hét platform waar kapitaalzoekende
ondernemers en privé-investeerders
elkaar vinden

A wise deal with wise money

Business Angels Netwerk Vlaanderen brengt ondernemers en investeerders samen. BAN Vlaanderen onderscheidt zich dankzij de A van de Angels. Ze leveren kapitaal én  engagement. Ze tonen geduld en brengen wijsheid. BAN Vlaanderen wordt gesteund door de Vlaamse overheid en is voor ondernemers een uniek kanaal om hun bedrijf met ‘vriendelijk’ kapitaal en ‘wise deals’ naar een hoger niveau te tillen.

Business Angels gaan – als ondernemer – heel vroeg mee in je verhaal zonder een controlerende positie te claimen, zonder meteen te denken in termen van rendement of exit . De Business Angels hebben zelf een succesvolle carrière, hebben een uitgebreide ervaring als investeerder en participeren als Business Angel, telkens voor een beperkt aandeel, in meerdere bedrijven.

Contacteer ons

Het vriendenaandeel:
een business angel als vriend! 

De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat ze private investeringen van risicokapitaal in bedrijven zal belonen met een fiscale korting. De “vriendenlening” is een variant op de bestaande winwin-lening, waarbij een privé-persoon of gezin investeert met vriendenkapitaal in de vorm van aandelen. Om bedrijven en ondernemingen ook op lange termijn doorheen de coronacrisis te helpen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) een volledig herstelplan klaar, waar het vriendenaandeel een onderdeel van is. Krachtlijn is het aantrekkelijk maken voor private spaarders om bedrijven te steunen en daar past dit vriendenaandeel dus in.

Een business angel als vriend

Als een business angel zo’n winwin-aandeel verwerft, heeft u niet alleen een financiële steun, maar krijg je dus ook gratis een stuk begeleiding en wisdom cadeau. Het Business Angels Netwerk Vlaanderen zal u als ondernemer of investeerder graag helpen in uw zoektocht naar een vriendenaandeel.

Wilt u op de hoogte blijven van de regeling voor het vriendenaandeel, of bent u op zoek naar investeerders? Laat uw gegevens dan hier achter en blijf ook op de hoogte van het webinar dat we gaan geven over dit topic.

Kijk ook gerust eens rond op onze website om meer te vernemen over onze  business angels-werking of verrijk uw kennis via onze online WISE Academy

Onze kerntaken

  1. het bewust maken van ondernemers en kandidaat business angels voor business angels financiering;
  2. het informeren, trainen, opleiden en voorbereiden van de ondernemers;
  3. het informeren en voorbereiden van business angels;
  4. het in contact brengen van ondernemers met business angels (‘de matching’)
  5. het samenbrengen van business angels met het oog op syndicaatvorming

Echte match met toegevoegde waarde

BAN Vlaanderen neemt al meer dan 20 jaar de rol op van matchmaker tussen ondernemer en Business Angel. Het netwerk telt momenteel een 250-tal Business Angels. Jaarlijks krijgt BAN Vlaanderen meer dan 500 dossiers binnen van startende of beloftevolle ondernemingen op zoek naar kapitaal én kennis.

BAN Vlaanderen selecteert daarvan jaarlijks 100 dossiers die het kan presenteren en die naar de ongeveer 250 Business Angels gaan. Potentieel ontstaan er zo veel matches. Wij organiseren met BAN Vlaanderen per jaar 2500 echt waardevolle contacten.

Uiteindelijk worden er een 80-tal  trajecten per jaar in gang gezet waarvan ongeveer de helft uitmondt in een concrete participatie. Dat is een heel guidance-traject begeleid door BAN Vlaanderen waarbij de partijen elkaar moeten leren kennen en vertrouwen.

Het is uiteindelijk de ondernemer die bepaalt met wie hij wil werken – soms meerdere Business Angels – en wie hij ‘binnen laat’. Deze werkwijze biedt geen garantie op succes maar is wel de beste weg naar een duurzame samenwerking met veel toegevoegde waarde.

Waarom kiezen voor BAN Vlaanderen?

Voorgaande illustreert dat BAN Vlaanderen een unieke positie inneemt op de kapitaalmarkt als verschaffer van financiering met meer waarde. En als matchmaker voor Business Angels die op zoek zijn naar beloftevolle projecten met de mogelijkheid om in een vroeg stadium de risico’s te spreiden over meerdere kleine participaties. Er is nog meer:

Nationaal en internationaal netwerk

BAN Vlaanderen is een uiterst krachtig netwerk. Het is het grootste netwerk in zijn soort in Vlaanderen De juiste mensen ontmoeten, brengt je dichte bij het realiseren van je droom. Via elk van de ongeveer 250 Business Angels krijg  je bovendien toegang tot niche-investeerders in heel Europa. Ook investeerders komen bij BAN Vlaanderen ervaren mensen tegen met dezelfde interesses en mogelijkheid tot syndicaatvorming. BAN Vlaanderen opent deuren, nationaal en internationaal.

Kruisbestuiving

BAN Vlaanderen zet sterk in op kruisbestuiving tussen start-ups, investeerders en experts in uiteenlopende domeinen. Als je project in aanmerking komt, word je niet enkel sterker op financieel vlak, je krijgt ook een injectie in expertise, ervaring en contacten. En vooral: je doet als ondernemer en als Business Angel nieuwe inzichten op.

Dienstverlening

Bij ons sta je er niet alleen voor. We begeleiden ondernemers en investeerders van het begin tot het succesvolle einde. Met boeiende seminaries, workshops en trainingen ben je optimaal voorbereid op een eventuele deal. Je krijgt professionele en tegelijk heel persoonlijke begeleiding. Je kan steeds bij iemand van BAN Vlaanderen terecht, we blijven je aanspreekpunt tijdens het hele proces.

Jaarverslag 2018

Team

Jo Keunen
Coördinator Limburg & Vlaams Brabant
j.keunen@ban.be
Ignace Lootvoet
Coördinator West-Vlaanderen
i.lootvoet@ban.be
Rik Van den Hende
Coördinator Oost-Vlaanderen & Brussel
r.vandenhende@ban.be
Bart Jorissen
Coördinator Antwerpen
b.jorissen@ban.be
Reginald Vossen
Algemeen directeur
r.vossen@ban.be
Trees De Bock
Management Support
t.debock@ban.be

Raad van bestuur

Voorzitter – Dhr. Harry De Smedt

Bestuurders
Mevr. Veroniek Collewaert
Mevr. Cynthia Cornelissen
Dhr. Dirk Haerinck
Dhr. Ingmar Symoens
Dhr. Jean-Marie Vliegen
Dhr. Wouter Reggers
Dhr. David De Wever

Waarnemer Vlaamse Overheid – Dhr. Hans Kinoo